10 χρόνια κατάληψη Αγρός

 

10 χρόνια κατάληψη Αγρός

Προχωράμε στον δρόμο της αυτοοργάνωσης, της αλληλεγγύης, της σύγκρουσης, ρηγματώνοντας τον κόσμο της εξουσίας. Δημιουργούμε ενάντια στον κόσμο της ιδιοκτησίας και των εμπορευματικών σχέσεων, μακριά από τους κυρίαρχους διαχωρισμούς.

Αυτοοργάνωση – Αλληλεγγύη – Σύγκρουση

Σάββατο 25/5, 9.00 μ.μ, Συναυλία

(κεντρικά του πάρκου)

Κ. ΘΑΛΕΡΟΣ

ΑΤΑΣΘΑΛΙΑ

ΒΑΡΙΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

ΓΚΑΜΕΛΑΝ

Σάββατο 1/6, 7.00μ.μ, Εκδήλωση-Συζήτηση

(στον χώρο της κατάληψης)

“Εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο και σε άλλες περιοχές. Λεηλασία της γης και γεωπολιτικά παιχνίδια. Αντιστάσεις”


ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΤΡΙΤΣΗ…

Το τελευταίο διάστημα νέα θεσμικά παιχνίδια λαμβάνουν χώρα εντός του πάρκου. Περιβαλλοντικές «δράσεις» υπό την «αιγίδα» του φορέα διαχείρισης και φροντίδα του χώρου, επιχειρούν να εξαλείψουν τα σημάδια της εγκατάλειψης και βεβαίως να …αποκαταστήσουν την πίστη στον ρόλο των θεσμικών παραγόντων ως κηδεμόνων του. Το όλο εγχείρημα συνοδεύεται βεβαίως από δημοπρατήσεις νέων καφετεριών, που ξεφυτρώνουν η μία πίσω από την άλλη για να δώσουν «ζωή» και έσοδα στο πάρκο, καθώς και η ανανέωση της περίφραξής του και η 24ωρη φύλαξη από εταιρεία security για την «προστασία» του πάρκου και των επισκεπτών του από «κακόβουλες» πράξεις…

Το πάρκο τρίτση πέρασε από μια σειρά φορέων διαχείρισης, οι οποίοι έστησαν φαγοπότι με τα κονδύλια του πάρκου, το διχοτόμησαν σε ζώνες διαφορετικών χρήσεων, το υπερχρέωσαν και το υπέβαλαν σε μια κατάσταση ηθελημένης εγκατάλειψης,  με απώτερο στόχο την εμπορική του εκμετάλλευση. Ο τελευταίος φορέας του πάρκου αποτελεί άξιο συνεχιστή των προκατόχων του, όντας όμως απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση του σύριζα των τελευταίων 4 χρόνων, μιλώντας τη «γλώσσα» της, πουλώντας ψευδαισθήσεις ενεργού συμμετοχής της «κοινωνίας των πολιτών», καλώντας σε μια κούφια συμμετοχικότητα και «οικολογική» συνείδηση. Στην πραγματικότητα θέτει κι αυτός με τη σειρά του σε εφαρμογή την κυρίαρχη λογική και πρακτική που προωθείται από την εκάστοτε εξουσία σχετικά με τους ελεύθερους «αναξιοποίητους» χώρους: ανάθεση, τεμαχισμός, περίφραξη, εμπορευματοποίηση, κοινωνικός έλεγχος. Βασικό «εργαλείο» του συγκεκριμένου φορέα για την προώθηση αυτών των σχεδίων αποτελεί και η χρήση της ακαδημαϊκής ιδιότητας των περισσότερων μελών του. Επιχειρούν να προωθήσουν την εμπορευματοποίηση και αλλαγή χρήσης περιοχών του πάρκου προβάλλοντας την “αυθεντία” της επιστήμης και της έρευνας για τη σωτηρία του, κι έτσι, να αποσπάσουν εύκολα την κοινωνική συναίνεση κι εμπιστοσύνη από όσες/ους -κινούμενες/οι με τη λογική της ανάθεσης- επιλέγουν να δρουν μέσα στο πάρκο σύμφωνα με τα κυρίαρχα πρότυπα, έναντι οποιασδήποτε δημιουργίας έξω από εξουσιαστικές σχέσεις και διαδικασίες.

Ο αριστεράς κοπής φορέας του πάρκου έχει να επιδείξει ήδη πολλά “μελανά”, όσο και αποκαλυπτικά σημεία της τεχνικής διαχείρισης του πάρκου. Ένα απ’ αυτά ήταν η πρόθεσή του να παραχωρήσει το 2018 45 στρέμματα του πάρκου δωρεάν για 15 χρόνια στον δήμο Ιλίου-γνωστό διεκδικητή της εξ’ ολοκλήρου διαχείρισης του πάρκου και καταπατητή του- για αποκλειστική χρήση των αθλητικών συλλόγων του και για τη δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων. Σχέδιο που ακυρώθηκε μετά τη δημοσιοποίηση και παρέμβαση της κατάληψης Αγρός, αλληλέγγυων και επιτροπών κατοίκων της περιοχής. Ωστόσο, η πρόθεση για δημιουργία γηπέδων στο ίδιο σημείο υπό τη διαχείριση του φορέα παραμένει, θέτοντας για μια ακόμη φορά σε κίνδυνο τον ενιαίο χαρακτήρα του πάρκου.

Έκτοτε, ακολουθεί πλήθος συνεδριάσεών τους κεκλεισμένων των θυρών, ερχόμενοι σε πλήρη αντίφαση με τον «ανοιχτό, κοινωνικό, συμμετοχικό» χαρακτήρα που διατείνονται ότι έχουν, προχωρώντας ανενόχλητοι τα σχέδιά τους για την αλλαγή χαρακτήρα του πάρκου. Άλλωστε, ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος του φορέα Γ. Πολύζος, που βρίσκεται πίσω από την έρευνα και το σχεδιασμό πολλών έργων «ανάπλασης» στην πόλη, από την αρχή της θητείας του προωθεί διακαώς την εκπόνηση του ειδικού χωρικού σχεδίου -το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο- με το πρόσχημα της επίλυσης του θολού ιδιοκτησιακού καθεστώτος του πάρκου. Ανοίγοντας ταυτόχρονα τον δρόμο για την αλλαγή του συντελεστή δόμησης που δίνει τη δυνατότητα ανέγερσης νέων κτιρίων εντός του, καθώς και τη νομιμοποίηση των ξεχωριστών ζωνών χρήσης του, οι οποίες ήδη χαράσσονται, αφού έχουν δημιουργηθεί συγκεκριμένα μονοπάτια για περίπατο, συγκεκριμένες διαδρομές για ποδήλατο και γενικά για το τι επιτρέπεται να κάνεις και πού. Ενισχυτικά προς αυτήν την κατεύθυνση βρίσκεται και ο κανονισμός λειτουργίας του πάρκου που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα και περιέχει σωρεία απαγορεύσεων, ακόμα και συναθροίσεων υπό όρους και κατόπιν άδειας.

Εξ’ ου και η επένδυση των κονδυλίων τους στην ανανέωση κι ενίσχυση της περίφραξης και την 24ωρη επιτήρηση του πάρκου από security, επιχειρώντας να το μετατρέψουν σε χώρο περίφρακτο και ελεγχόμενο, όπου θα εισερχόμαστε συγκεκριμένες ώρες και με συγκεκριμένες ταυτότητες: αυτές του «επισκέπτη», του «καταναλωτή» ή της «συμμετέχουσας» στις δικές τους πολιτιστικές διοργανώσεις. Αποκλείοντας οποιαδήποτε σχέση και δράση εντός του πάρκου που διαφεύγει των ρυθμίσεων και του ελέγχου τους.

Η περίφραξη του πάρκου για λόγους «ασφαλείας» και η «οργάνωσή» του δεν είναι η μόνη επιδίωξη. Σταθερά προβάλλεται και το ζήτημα της καθημερινής διαχείρισης και χρηματοδότησής του. Ενδεικτική των βλέψεών τους είναι η δήλωση της Κατερίνας Χριστοφοράκη, πολεοδόμου – ερευνητικού μέλους του φορέα, η οποία -παραθέτοντας το παράδειγμα του δήμου Newham του Λονδίνου, που δοκίμασε το μοντέλο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα- αναφέρει ότι «Στο σχήμα το Δημόσιο διατηρεί τη διαχείριση του χώρου και ο ιδιώτης έχει την ευθύνη της φύλαξης και συντήρησης του πάρκου για λογαριασμό του. Το Πάρκο Τρίτση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει προσέγγιση αντίστοιχη για την αντιμετώπιση ζητημάτων επείγουσας φύσης». Άλλωστε, ο φορέας στα χρόνια της θητείας του προωθεί σταθερά την εμπορική χρήση του πάρκου, ώστε «να καλύπτονται τα έξοδα συντήρησής του». Μέχρι σήμερα λειτουργούν 3 καφετέριες εντός του, ενώ στις 14 Μαΐου δημοπρατήθηκαν άλλες 2, στην κάτω λίμνη και πέριξ της κεντρικής λίμνης. Έτσι, ενώ αρχικά διακήρυτταν την «ανάγκη όσων επισκέπτονται το πάρκο να έχουν πρόσβαση σε ένα ποτήρι νερό», σταδιακά επιχειρούν να το μετατρέψουν σε χώρο γεμάτο εμπορεύματα και τραπεζοκαθίσματα, ενισχύοντας την κουλτούρα της κατανάλωσης και τη διαμεσολάβηση του χρήματος στη σχέση μας με αυτό.

Συμπύκνωση των προθέσεών τους για το πάρκο είναι η πρόσφατη απόφασή τους -για μια ακόμη φορά κεκλεισμένων των θυρών- να δημιουργήσουν σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ σταθμό επεξεργασίας λυμάτων εντός του πάρκου, με το πρόσχημα της υδροδότησής του, προσθέτοντας στον τεμαχισμό του πάρκου σε συγκεκριμένες ζώνες χρήσης (εμπορευματική, πάρκινγκ, άθλησης, πρασίνου κ.λπ.) και τη ζώνη της χαβούζας. Απόφαση η οποία ανεστάλη μετά την άμεση δημοσιοποίηση και κινητοποίηση αυτοοργανωμένων συλλογικοτήτων των περιοχών μας (κατάληψη Αγρός, αναρχικό στέκι Θερσίτης) και παράλληλα της επιτροπής κατοίκων Καματερού, χωρίς ωστόσο να τρέφουμε αυταπάτες ότι μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα της ΕΥΔΑΠ δεν θα επανεκκινήσουν το εν λόγω «έργο πνοής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου ο χώρος του πάρκου μετατρέπεται σε τόπο φιλοξενίας προεκλογικών εκστρατειών και πεδίο διεκδίκησης των όμορων δήμων, που επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για συλλογή ψήφων, εξάγοντας ψευτοευαισθησία.

Η κατάληψη του Αγρού, ως αντιεξουσιαστικό εγχείρημα γης, εδώ και 10 χρόνια προτάσσει σταθερά τη συλλογική αυτοδιαχείριση του πάρκου, τη φροντίδα του από εμάς τους ίδιους και τις ίδιες οριζόντια και αντιιεραρχικά, που καταργεί στην πράξη την ανάθεση σε οποιονδήποτε φορέα – διαχειριστή του. Το πάρκο και κάθε ελεύθερος χώρος είναι για όσες/ους επιθυμούν να το χαίρονται χωρίς χρηματικά αντίτιμα και αποκλεισμούς, και ομορφαίνει μέσα από τη δημιουργικότητά μας. Είναι για τα ίδια τα δέντρα και τα ζώα του. Είναι για να μπορούμε να περπατήσουμε, να τρέξουμε, να παίξουμε, να συναντηθούμε, να αναπνεύσουμε, χωρίς να χρειαζόμαστε μεσολαβητές και μαγαζάκια. Γι’ αυτό συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε κάθε τετραγωνικό του, στήνοντας οδοφράγματα ενάντια στις αδηφάγες βλέψεις τους να το θέσουν υπό τον έλεγχο και τις ρυθμιστικές διατάξεις τους, ενάντια στο καθεστώς τεμαχισμού και εμπορευματοποίησης.

ΟΙΚΕΙΟΠΟΙΟΥΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΧΕΣΕΙΣ ΖΩΝΤΑΝΕΣ, ΑΝΤΙΙΕΡΑΡΧΙΚΕΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑ.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ