Η Ουκρανία, ένα ιδιότυπα κατασκευασμένο έθνος κράτος ως απόρροια της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης, με ρωσόφωνους και μη στην επικράτεια, είχε εκ των πραγμάτων πρόβλημα με την κοινωνική συνοχή. Η γεωστρατηγική θέση της Ουκρανίας αποτέλεσε ένα μεγάλο σημείο τριβής. Οι «μεγάλες δυνάμεις» δεν σταμάτησαν ποτέ να διεκδικούν την κυριαρχία στην περιοχή στήνοντας κυβερνήσεις φερέφωνα των συμφερόντων τους υποθηκεύοντας την τύχη των υποτελών της τάξεων.
Η Ρωσία που, μετά την πτώση της σοβιετικής ένωσης, ανασυγκροτείται με χυδαίους καπιταλιστικούς όρους, με βαθιές κοινωνικές ανισότητες και αυταρχική πολιτική διακυβέρνηση, δεν επιτρέπει στο ΝΑΤΟ να δημιουργήσει μια αυστηρή γεωστρατηγική ασφυξία στα δυτικά της σύνορα. Με βάση τα νέα καθήκοντα που επιβάλλουν τα νέα της κυριαρχικά συμφέροντα ασκεί μια πολιτική «ανεξαρτησίας» από τα συμφέροντα της Δύσης επιδιώκοντας συμμαχίες με την Κίνα και το Ιράν.
Κι αυτό η Δύση, με αιχμή το ΝΑΤΟ, δεν το επιτρέπει. Διαρκής επιδίωξη λοιπόν για το ΝΑΤΟ είναι να εισάγει ως νέα του μέλη όλες τις χώρες που βρίσκονται στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας με σκοπό τον απόλυτο γεωστρατηγικό της έλεγχο. Οι ασκήσεις «ανεξαρτησίας» του ρωσικού καπιταλισμού και της πουτινικής πολιτικής αποτελούν μεγάλο κίνδυνο τόσο για τα συμφέροντα της ΕΕ όσο, κυρίως, για τις ΗΠΑ. Έτσι, έχει προκύψει μια δυτική ρητορική περί ρωσικού «ολιγαρχισμού» προκειμένου να χρεωθούν με «ανατολίτικο δεσποτισμό» πρακτικές που, ωστόσο, δεν διαφέρουν σε τίποτε από πρακτικές που επικαθορίζουν την δυτική πολιτική και οικονομική πραγματικότητα.