Το Σάββατο 14 Μάρτη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Αυτοδιαχειριζόμενο κατειλημμένο έδαφος, Αγρός στο πάρκο τρίτση ενάντια στις Βιομηχανικές “Ανανεώσιμες” Πηγές Ενέργειας (Β.Α.Π.Ε.) με τη συμμετοχή πολύ κόσμου.
Αρχικά, έγινε μια μη προγραμματισμένη προβολή ενός δεκάλεπτου βίντεο από την ομάδα “Ασκός του Αιόλου” που δραστηριοποιείται πάνω στο ζήτημα των αιολικών πάρκων και ετοιμάζει ένα σχετικό ντοκυμαντέρ.
Ακολούθησε η εισήγηση από τη συλλογικότητα του Αγρού και αμέσως μετά ενημέρωση από συντρόφους από Ρέθυμνο και Χανιά για τον αγώνα στην Κρήτη ενάντια στις Β.Α.Π.Ε. με παράλληλη προβολή φωτογραφικού αρχειακού υλικού από τις δράσεις τους. Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση όπου θίχτηκαν ζητήματα στη βάση του ότι η «πράσινη» ανάπτυξη είναι συνώνυμη της λεηλασίας φύσης και ανθρώπων και ότι οι “Ανανεώσιμες” Πηγές Ενέργειας δεν είναι παρά ένα ακόμη πεδίο κερδοφορίας του καπιταλισμού.
Σταθήκαμε στην αποδόμηση του όρου “ανανεώσιμη” ενέργεια, μιας που αυτός χρησιμοποιείται απενοχοποιητικά της ρυπογόνας παραγωγής της. Μπορεί π.χ. ο άνεμος να είναι ανεξάντλητος αλλά αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα, αν σκεφτεί κανείς τις τεράστιες καταστροφές που προκαλεί αυτή η βιομηχανία, όσο και το ότι ένα “ανανεώσιμο” εμπόρευμα, γιατί τέτοιο είναι στον κόσμο του καπιταλισμού, δεν παύει να είναι εμπόρευμα με όλες τις συνυποδηλώσεις του.
Επίσης, επεξεργαστήκαμε το “ενεργειακό πρόβλημα” ως πρόβλημα επέκτασης των επενδυτών σε νέες ενεργειακές αγορές και ως μη “κοινό”, μη “διαταξικό” ζήτημα, αφού σε μια ταξικά διαρθρωμένη κοινωνία, με πλήθος άλλων διαχωρισμών και ανισοτήτων, δεν υπάρχουν κοινά προβλήματα μεταξύ των “από τα πάνω” και των εκμεταλλευόμενων και σίγουρα δεν μπορούμε να περιμένουμε την επίλυση των ζητημάτων μας “από τα πάνω”.
Επιπλέον, συζητήθηκαν και ριζοσπαστικές μορφές αγώνα για την ανατροπή των κυρίαρχων σχεδίων σε σχέση με τις «μπίζνες» των Α.Π.Ε, αλλά και τα προβλήματα και τα όρια που συχνά συναντούν αυτοί οι αγώνες.
Ενημέρωση έγινε και από συντρόφισσα και σύντροφο από τη Λέσβο σχετικά με την εκεί εγκατάσταση ανεμογεννητριών και τις πρωτοβουλίες αγώνα που αρχίζουν και εκεί να αναλαμβάνονται.
Τέλος, ενδιαφέρον είχε και ενημέρωση από συντρόφισσες από την Ελβετία σχετικά με τα αιολικά πάρκα που όλο και πληθαίνουν και εκεί, με την ίδια ρητορική από πλευράς κράτους και επενδυτών περί “κοινού καλού” για την κοινωνική νομιμοποίησή τους και φυσικά τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες στη φύση και τη ζωή των ανθρώπων.
Με το τέλος της τετράωρης συζήτησης, συνεχίσαμε τις συζητήσεις μας σε πιο γιορτινό κλίμα, με μουσικά ακούσματα από Κρήτη με βιολί και μπεντίρ.
Το εισηγητικό έντυπο της συλλογικότητας του Αγρού, στο οποίο ξεδιπλώνονται συνολικά οι θέσεις μας σχετικά με το ζήτημα υπάρχει εδώ
Ταμπλό που συνόδευε την εκδήλωση ενάντια στις Β.Α.Π.Ε.