Όταν ο θάνατος, η καταστροφή του περιβάλλοντος και η αδικία γίνονται νόμος, τότε η αντίσταση και ο αγώνας για τη γη και την ελευθερία γίνονται καθήκον
Ο αγώνας ενάντια στα μεταλλεία στη Χαλκιδική δεν ξεκινάει τώρα που τον θυμήθηκαν τα δελτία των 8. Πρόκειται για έναν πολύχρονο, μαζικό και πολύμορφο κοινωνικό αγώνα, που η εκάστοτε έκφραση και έντασή του καθορίζεται από τις συνθήκες μέσα στις οποίες συντελείται. Άλλοτε περιλαμβάνει πορείες στο χωριό ή στο βουνό, άλλοτε αποκλεισμούς δρόμων και άλλοτε καταστροφές των εγκαταστάσεων της εταιρείας, όπως αυτή που έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής 17/2/2013, στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός, στην τοποθεσία Σκουριές του όρους Κάκαβος στη Μ.Παναγιά Χαλκιδικής. Από την Κυριακή μέχρι και σήμερα, οι δυνάμεις καταστολής, στο πλαίσιο του δόγματος της μηδενικής ανοχής, και χρησιμοποιώντας μεθόδους αντιποίνων, εισβάλλουν βίαια σε σπίτια και καφενεία και προσαγάγουν αγωνιζόμενους κατοίκους, βάσει υποδείξεων της εταιρείας, στοχεύοντας κατά προτεραιότητα σε μέλη των επιτροπών αγώνα. Τους κρατούν αδικαιολόγητα στην ασφάλεια, χωρίς να επιτρέπουν την παρουσία δικηγόρων, προσπαθώντας να τους εκφοβίσουν και να θίξουν την αξιοπρέπειά τους και πραγματοποιούν λήψη γενετικού υλικού (DNA), χωρίς να έχουν καν απαγγελθεί κατηγορίες. Στο ίδιο πλαίσιο, έχουν προσαγάγει και αλληλέγγυους, με πρόφαση τη συμμετοχή τους σε προηγούμενες κινητοποιήσεις στην περιοχή.
Η επιθετική αυτή στάση του κράτους αποσκοπεί προφανώς στο φακέλωμα των αγωνιζόμενων και στην τρομοκράτηση όσων τάσσονται ενάντια στις μεταλλευτικές δραστηριότητες στην περιοχή, προκειμένου να καμφθεί κάθε αντίσταση και να αποφευχθεί η διάχυση του αγώνα έξω από τα στενά πλαίσια της περιοχής. Προσάπτοντας μάλιστα κατηγορίες περί ηθικής αυτουργίας, οι οποίες, στην προκειμένη περίπτωση, αποτελούν ξεκάθαρες φρονηματικές διώξεις, επίκαιρες πλέον στην εποχή της τρομοκρατίας όπου ζούμε, η εξουσία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην αέναη προσπάθεια της να καταστείλει τους κοινωνικούς αγώνες. Διαφαίνεται πια καθαρά ότι συνιστά ποινικό αδίκημα για τη δημοκρατία τους ακόμα και το να εκφράζεις ελεύθερα τη γνώμη σου και την αντίθεση σου σε καταστροφικά έργα που έχουν άμεσες συνέπειες όχι μόνο για τη φύση αλλά και για την ίδια τη ζωή.
Ταυτόχρονα, ως πιστά εργαλεία της εξουσίας και προκειμένου να προστατέψουν τα συμφέροντα των αφεντικών (τους), τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης επιχειρούν τον τελευταίο καιρό να μετατοπίσουν την προσοχή σε μια κουβέντα περί βίας και ανομίας, στήνοντας παράλληλα ένα πολυδιάστατο επικοινωνιακό παιχνίδι, με σκοπό την προπαγάνδιση για τα υποτιθέμενα οφέλη της επένδυσης. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζουν τα κοινωνικά τμήματα που αγωνίζονται ενάντια στην υλοποίηση του έργου ως αντιδραστικές μειοψηφίες και τους αγώνες τους ως αποσπασματικούς, ή/και ως ξενόφερτη βία, συνεχίζοντας να αποκρύπτουν το περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα που ήδη συντελείται στην περιοχή από το σκάνδαλο της μεταβίβασης των μεταλλείων Κασσάνδρας μέχρι και σήμερα. Ένα έγκλημα που καταδεικνύεται από αντίστοιχα παραδείγματα σε Τουρκία, Φιλανδία, Στρατώνι, κ.α. και από τις πολυάριθμες – τεχνηέντως αποσιωπημένες – επιστημονικές μελέτες που τονίζουν κατηγορηματικά την έκταση των μη αναστρέψιμων επιπτώσεων που θα επιφέρουν οι μεταλλευτικές δραστηριότητες στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην περιοχή.
Βέβαια, η συμπαιγνία κράτους, κεφαλαίου και ΜΜΕ έχει δείξει το πρόσωπό της ήδη από το Μάρτιο του 2012, όταν η τραμπούκικη επίθεση μισθοφόρων της εταιρείας σε αγωνιζόμενους κατοίκους, που είχε ως αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς, αλλά και την καταστροφή – με εμπρησμό – του φυλακίου αγώνα στις Σκουριές, έστρωσε το δρόμο για την εγκατάσταση της εταιρείας στο βουνό. Καθόλη τη διάρκεια του περασμένου χρόνου, η δραστηριότητα της εταιρείας προστατευόταν τόσο από πρωτοφανή μεγέθη δυνάμεων καταστολής και εταιρείες σεκιούριτι, όσο και από τη σιωπή των καθεστωτικών ΜΜΕ, που έχουν φιμώσει τη φωνή των τοπικών αντιστεκόμενων κοινωνιών και αποκρύψει τις πολυάριθμες δράσεις ενός μαζικού κινήματος, ακόμα και στις περιπτώσεις που η βία κράτους-εταιρείας ήταν τέτοιου μεγέθους που από τύχη δεν προκάλεσε θάνατο (πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα σε ευθεία βολή ή ρίψη μέσα σε αυτοκίνητα, ξυλοδαρμοί).
Η παραπληροφόρηση και η εντεινόμενη καταστολή δεν πρόκειται να κάμψει τον αγώνα των αντιστεκόμενων κατοίκων. Είναι γνωστές πλέον οι πρακτικές της κρατικής τρομοκρατίας, της αστυνομικής βίας, της φίμωσης και ποινικοποίησης κάθε μορφής διαμαρτυρίας. Γι αυτό και η αγριότητα των διώξεων είναι αναμενομένη και δεν μας τρομοκρατεί. Στεκόμαστε αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι στον αγώνα των κατοίκων ενάντια στα μεταλλεία, που αρνείται να υποταχθεί στην καπιταλιστική λογική της αστικής ευτυχίας, χωρίς να διαπραγματευόμαστε τη νομιμότητα του, όπως αυτή ορίζεται στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας, γιατί μας αρκεί ότι είναι δίκαιος!
Ο αγώνας ενάντια στο χρυσό θάνατο συνεχίζεται…
…μέχρι τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από μεταλλευτική και την αποκατάστασή της
Θα είμαστε τμήμα του αγώνα, όποια μορφή και αν αυτός παίρνει
Άλλωστε, τα άσχημα εργοτάξια…όμορφα καίγονται
αναδημοσίευση από το ανοιχτό συντονιστικό Θεσσαλονίκης ενάντια στα μεταλλεία nogoldthess.espivblogs.net
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΔΕΗ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
Χθες το πρωί, η συλλογικότητα του Αγρού, μαζί με αλληλέγγυους-ες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, βρεθήκαμε στη ΔΕΗ Αγ. Αναργύρων για το πάρκο τρίτση που, πάνω από ένα μήνα τώρα, βρίσκεται χωρίς ηλεκτροδότηση λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών του φορέα διαχείρισής του προς τη ΔΕΗ. Η εγκατάλειψη του πάρκου και η διακοπή της ηλεκτροδότησής του σχετίζεται άμεσα με τις μεθοδεύσεις αφανισμού του ανοιχτού, δημόσιου χαρακτήρα του.
Κατά την άφιξή μας στη ΔΕΗ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις μάς υποδέχθηκαν παρατεταγμένες περιμετρικά του κτιρίου (ειδικοί φρουροί, ένστολοι από τα τοπικά τμήματα, διμοιρία ματ, ασφαλίτες κ.α) δίνοντας την εικόνα μιας κατεχόμενης περιοχής. Η προκλητική παρουσία της αστυνομίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος και μετά από παρεμβάσεις συντρόφων-ισσών αναγκάστηκε να υποχωρήσει για λίγα μέτρα. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης μοιράστηκαν εκατοντάδες κείμενα, αναρτήθηκε πανό, διαβάστηκαν κείμενα σε ντουντούκα, φωνάχτηκαν συνθήματα για τη λεηλασία της φύσης, για την καταστολή, οπως και αντιφασιστικού χαρακτήρα, ενώ παραμείναμε στο χώρο για μιάμιση ώρα περίπου. Επιπλέον, συντρόφισσες μπήκαν στο κτίριο και συγκεκριμένα στο γραφείο της διευθύντριας, δηλώνοντας ρητά πως το πάρκο δεν είναι τσιφλίκι κανενός και η επανασύνδεση του ρεύματος πρέπει να είναι άμεση. Το κλίμα ήταν θετικό και έτσι ανοίχτηκαν συζητήσεις με κόσμο που μπαινόβγαινε στο κτίριο της ΔΕΗ. Η παρέμβαση έληξε με συνθήματα και μοίρασμα του κειμένου στη λαϊκή αγορά που γίνεται σε παρακείμενη οδό.
Στεκόμαστε αμετακίνητα ενάντια σε όσους σχεδιάζουν να λεηλατήσουν το πάρκο εμπορευματοποιώντας το, ενάντια σε κάθε οικο-επιχείρηση που βαφτίζεται έτσι για να χρυσώσει το χάπι της οικονομικής «αξιοποίησής» του, ενάντια σε φορείς και δήμους που ευαγγελίζονται τη σωτηρία του. Όλοι εκείνοι-ες που το νοιάζονται, που επιθυμούν να το χαίρονται χωρίς μαγαζάκια και χρηματικά αντίτιμα, χωρίς φράχτες, χωρίς ειδικούς και διαμεσολαβητές, φροντίζοντάς το συλλογικά και αυτοοργανωμένα βρίσκονται ήδη μπροστά τους.
ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΚΑΝΕΝΟΣ
ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΤΕΤΑΡΤΗ 27/2 ΣΤΙΣ 10:00 π.μ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ Β.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 24/2 ΣΤΗΝ Μ. ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Όλος ο καθεστωτικός εσμός με σύμπνοια έσπευσε να καταδικάσει τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το περασμένο Σάββατο στις Σκουριές, εκεί που η «Ελληνικός Χρυσός» σε σύμπραξη με την καναδική El Doradoεπιχειρούν ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα σε βάρος της φύσης και των τοπικών κοινωνιών. Τα εκτενή ρεπορτάζ των μίντια –που έμοιαζαν περισσότερο με πολεμικά ανακοινωθέντα του υπουργείου τύπου της κυβέρνησης- η παρουσία του ίδιου του υπουργού προστασίας του πολίτη στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής και του αρχηγού της Αστυνομίας, οι καταγγελίες από όλο το φάσμα του κομματικού συρφετού, αναδεικνύουν τις επιπλέον σημασιοδοτήσεις του «έργου». Το σκάψιμο του βουνού και η αποψίλωση του δάσους είναι στοίχημα για τους «από πάνω». Το συγκεκριμένο «έργο» πρέπει να προχωρήσει γιατί έπονται κι άλλα τέτοια. Ο αγώνας αυτός πρέπει να καμφθεί για να μην αποτελέσει παρακαταθήκη που θα ενθαρρύνει αντίστοιχους αγώνες.
Οι δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο αντιμετωπίστηκαν με μια πρωτοφανούς αγριότητας καταστολή, με αποκορύφωμα τη διαδήλωση στις 21 Οκτώβρη στις Σκουριές, όπου αστυνομικές δυνάμεις έπνιξαν τον κόσμο στα χημικά, ρίχνοντας ακόμα και σε ευθεία βολή προς τους κατοίκους, ακόμα και μέσα στα οχήματά τους, χτυπώντας ανελέητα και συλλαμβάνοντας πολλούς εξ αυτών. Τα media αποσιώπησαν τα γεγονότα –προστατεύοντας έτσι εκτός των άλλων και τον μεγαλοεπιχειρηματία Μπόμπολα, στον οποίο ανήκει το 5% της εταιρείας εξόρυξης χρυσού στην περιοχή. Μέρος της ίδιας κατασταλτικής στρατηγικής είναι κι ο σφοδρός ιδεολογικός πόλεμος που εξελίσσεται μέχρι σήμερα στα κανάλια και τον αστικό τύπο για τα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου, υποσκιάζοντας συστηματικά τον μακροχρόνιο αγώνα των κατοίκων ενάντια στις εταιρείες και παρουσιάζοντάς τους, σύμφωνα με τον προσφιλή για την αστυνομία χαρακτηρισμό, ως εν δυνάμει «τρομοκράτες». Ταυτόχρονα, ο κατασταλτικός πόλεμος εξελίσσεται και με υλικούς όρους: πολλές δεκάδες κάτοικοι προσάγονται στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα για να δώσουν γενετικό υλικό –κάποιοι μάλιστα απάγονται από τα σπίτια τους για τον ίδιο λόγο, χωρίς να μπορούν για ώρες να ενημερώσουν τους οικείους τους. Με αυτόν τον τρόπο ποινικοποιείται, έστω και άτυπα, η συμμετοχή στον αγώνα, ενώ παράλληλα, επιχειρείται να διαχυθεί ένα κλίμα τρόμου. Το μήνυμα είναι απλό: το κράτος εκδικείται όσους αγωνίζονται κι αυτό πρέπει να το γνωρίζει ο καθένας και να συμμορφώνεται.
Από την άλλη, ενεργοποιείται η γνωστή, κυρίαρχη ρητορεία για την ωφελιμότητα του «έργου». Ο μύθος περί ξεπεράσματος της ανεργίας με τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, είναι πρώτο στη λίστα –παλιά και δοκιμασμένη συνταγή για να φτιάξεις εκείνο το αντιδραστικό, ανθρώπινο δυναμικό από εκείνους που κοιτάνε μόνο τη «δουλίτσα» τους και που θα προσπαθήσει να υποσκάψει από τα μέσα τον αγώνα. Κι ας γεμίσει το βουνό κρατήρες, ας γίνει κρανίου τόπος η περιοχή και αδύνατη η ζωή στην περιοχή… Η επιχείρηση πλασάρεται ως φιλική για το περιβάλλον, ενώ ακόμη κι ο πιο αδαής γνωρίζει ότι μόνο καταστροφή θα προκαλέσει. Φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει και η επίκληση στο «εθνικό καθήκον» για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης. «Οι πολυεθνικές χρειάζεται και πρέπει να δραστηριοποιηθούν ανενόχλητα», λένε, «για να μας σώσουν από την φτώχεια και την εξαθλίωση». Ο ίδιος ο Σαμαράς διαβεβαίωσε με ανακοίνωσή του γι΄αυτό, σπεύδοντας να προσθέσει ότι οι εκκρεμότητες σχετικά με τα νομικά του «έργου» θα κλείσουν εντός ολίγων ημερών (προφανώς έδωσε εντολή στα τσιράκια του στο ΣτΕ να δώσουν άμεσα το τελικό πράσινο φως στην εταιρεία). Ταυτόχρονα, οι δηλώσεις περί διασάλευσης του «ειρηνικού βίου των Ελλήνων» και της «δημοκρατικής ομαλότητας» με τέτοιες ενέργειες, όπως ακούστηκε από εκπρόσωπο της ακροδεξιάς συγκυβέρνησης, πέρα από τις επικλήσεις στα ψευδεπίγραφα της «εθνικής συνοχής» και της «δημοκρατίας», επιδιώκουν να μονοπωλήσουν την ανάγνωση της πραγματικότητας, να υποβάλλουν τον τρόπο που εκτιμούμε και ερμηνεύουμε τα πράγματα, να ωραιοποιήσουν την ασχήμια. Ο καθημερινός βίος για τους «από κάτω» δεν είναι ειρηνικός, και ποτέ δεν ήταν τέτοιος. Οι ουρές στις κατά τόπους διευθύνσεις απορίας και στους ΟΑΕΔ, τα εκατοντάδες σπίτια χωρίς ρεύμα, τα ατέλειωτα συσσίτια για ένα πιάτο φαγητό δεν αφήνουν αμφιβολίες.
Το βράδυ του Σαββάτου 16 Φλεβάρη ομάδα ατόμων αιφνιδίασε και ακινητοποίησε τους σεκιούριτι των εγκαταστάσεων στο βουνό και πυρπόλησε οχήματα και υποδομές της εταιρείας.
Μακριά από κάθε είδους θεσμικές καταγγελίες και γλοιώδεις δηλώσεις νομιμοφροσύνης, οι μορφές του αγώνα κρίνονται από τους ίδιους τους αγωνιζόμενους, τους ανθρώπους που συγκρούονται ενάντια στο βάρβαρο καθεστώς που θέλουν να μας επιβάλλουν.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ Β.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ