ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΥΤΟΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟ

                  

 

Εδώ και 3 χρόνια, η κατάληψη του Αγρού στο πάρκο Τρίτση, εναντιώνεται στην εμπορευματοποίηση του πάρκου και τη συρρίκνωση του δημόσιου χαρακτήρα του, εντάσσοντας αυτά στις ευρύτερες αναπτυξιακές πολιτικές της εξουσίας για το ξεπούλημα και τη λεηλασία των ελεύθερων χώρων και του φυσικού περιβάλλοντος.
Με καρδιά του εγχειρήματος την ανοικτή εβδομαδιαία συνέλευση, οργανώνονται παρεμβάσεις και εκδηλώσεις αντιπληροφόρησης και κοινωνικής ζύμωσης, προτείνοντας έμπρακτα τη συλλογική, αυτοοργανωμένη και αντιιεραρχική δραστηριοποίηση όλων εμάς των από κάτω, για να επανακτήσουμε τα δημόσια αγαθά, τον κοινωνικό πλούτο, την ίδια τη ζωή και την ελευθερία που μας κλέβουν οι κάθε λογής κυρίαρχοι.
Κεντρική θέση στο εγχείρημα κατέχει η συλλογική αντιεμπορευματική καλλιέργεια της γης, όπου βιώνουμε και μοιραζόμαστε μια ζωντανή αδιαμεσολάβητη σχέση με τη γη και τους καρπούς της, ενάντια στα επιβαλλόμενα μοντέλα παραγωγής, κατανάλωσης και διατροφής. Μάλιστα στην εποχή των πιο βάρβαρων συστημικών επιθέσεων, που βυθίζουν όλο και περισσότερους στην απόλυτη φτώχεια, ανισότητα και εκμετάλλευση, η συλλογική οικειοποίηση και αυτοδιαχείριση εδαφών, χώρων και αγαθών μακριά από εκπροσώπους και ειδικούς, είναι μια ουσιαστική απάντηση.
Σ’αυτό το πλαίσιο επιλέγουμε να εντάξουμε και τα εργαστήρια αυτομόρφωσης, ως τόπο επαναπροσδιορισμού της καθημερινότητας και του χρόνου μας, βάζοντας στη διαδικασία της μάθησης όρους συνδημιουργίας, αλληλεπίδρασης, πειραματισμού και μοιράσματος.
Η αυτομόρφωση αφορά τη διάχυση και το μοίρασμα της γνώσης από όλους προς όλους, χωρίς ταξικούς, έμφυλους, φυλετικούς, ηλικιακούς και άλλους διαχωρισμούς, χωρίς το διαχωρισμό σε γνώστες-ειδικούς και μη γνώστες-αδαείς Από παιδιά δηλητηριαζόμαστε από τον αποξενωτικό και εξουσιαστικό τρόπο μετάδοσης της γνώσης. Και όχι μόνο: με τη «δια βίου μάθηση», σεμινάρια και ξανά σεμινάρια για να είσαι όσο γίνεται πιο παραγωγικός για τα αφεντικά, φαίνεται ότι η κάθε άλλο παρά ευχάριστη αυτή διαδικασία δεν έχει τελειωμό. Καταργώντας τους ρόλους εξουσίας, ζωντανεύουν η αλληλεπίδραση και η αμοιβαιότητα, σε μια σχέση συνεχώς ανοικτή στη συνεπιλογή. Μπορούμε να γινόμαστε όλοι δάσκαλοι για όσα ξέρουμε και όλοι μαθητές για όσα μαθαίνουμε.
Η αυτομόρφωση είναι ισότιμη και αντιιεραρχική, χωρίς την επιβολή χρηματικής συναλλαγής και ενάντια στη λογική που θέλει όλες τις ανθρώπινες σχέσεις να διαπερνούνται από το χρήμα. Περιέχει τη χαρά του πειραματισμού και της αναζήτησης για όσα πραγματικά μας ενδιαφέρουν και όχι όσα επιβάλλει μια αποστειρωμένη και τεμαχισμένη γνώση, που είναι πάντα στην υπηρεσία της απάνθρωπης αγοράς εργασίας των αφεντικών. Τη θέση των βαθμοθηρικών καταναγκασμών και των ψυχοφθόρων αξιολογήσεων απόρριψης ή επιτυχίας, παίρνουν η απόλαυση και η καλή διάθεση για κάτι στο οποίο συμμετέχει κανείς με όλη του τη θέληση, χωρίς να επιδιώκει τίτλους και αξιώματα, χωρίς να βλέπει τη γνώση ως μέσο για κοινωνική και επαγγελματική ανέλιξη. Τη θέση του ανταγωνισμού παίρνει η από κοινού προσπάθεια και η αλληλεγγύη.
Ας επαναπροσδιορίσουμε τις ανάγκες μας, ας εμπλακούμε άμεσα στην αυτοπαραγωγή βασικών για τη ζωή μας αγαθών, ώστε και μ’αυτό τον τρόπο να απορρίψουμε την κυριαρχία των αγορών και των εμπορευματοποιημένων σχέσεων. Ας επιδοθούμε και σε άλλες υποδομές για εμάς από εμάς: συλλογικές κουζίνες, χαριστικά παζάρια, κοινωνικά ιατρεία… μακριά από θεσμικούς φορείς, φιλανθρωπίες και εθελοντισμούς. Δημιουργώντας σχέσεις αυθεντικές, που προκαλούν ρωγμές στον κόσμο των κυρίαρχων, στον κόσμο των εμπορευμάτων, του κέρδους και της εξατομίκευσης.
font-size: large;”>Τα εργαστήρια αυτομόρφωσης είναι ανοικτά για όποια-ον ενδιαφέρεται να μεταδόσει τις γνώσεις του πάνω σε οποιοδήποτε γνωστικό αντικείμενο επιθυμεί, σε όποιον –α επιθυμεί να μάθει μέσα από τον πλούτο της διαδικασίας της αυτομόρφωσης.
Πέμπτη 9/2 
           Φτιάχνουμε φυσικό σαπούνι
Πέμπτη 23/2 
          Φτιάχνουμε σπιτικό γιαούρτι