Ενάντια στον «εξευγενισμό» των Εξαρχείων-Ενάντια στο μέλλον που επιφυλάσσουν σε γειτονιές, πάρκα, λόφους και πλατείες

Μέσα στον Αύγουστο, ο δήμος Αθηναίων, με πρωτοστάτη τον Κ. Μπακογιάννη, επιτίθεται συντονισμένα στη γειτονιά των Εξαρχείων, επιχειρώντας με περιφράξεις και αστυνομοκρατία να ιδιωτικοποιήσει τον Λόφο Στρέφη, να κατασκευάσει σταθμό Μετρό στην περιοχή και να τη μετατρέψει σε αυστηρά ελεγχόμενο και εμπορευματοποιημένο περιβάλλον.

Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός εντάσσεται στο ευρύτερο πλάνο «εξευγενισμού» (gentrification) του κέντρου της Αθήνας και της παράδοσής του σε επιχειρηματικά συμφέροντα – real estates, ενώ πάρκα, λόφοι και πλατείες σε όλη την πόλη, όπως ο εθνικός Κήπος, ο λόφος Φιλοπάππου, η ακαδημία Πλάτωνος, το πάρκο Δρακοπούλου, το πάρκο Κύπρου και Πατησίων και η πλατεία Κυψέλης γίνονται βορά πολυεθνικών εταιρειών.

Το μέλλον που επιφυλάσσει η κεντρική πολιτική διαχείριση σε ολόκληρες γειτονιές είναι δυστοπικό: αυξήσεις ενοικίων και επέλαση του  Airbnb, εκτοπισμός των κατοίκων χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, μετατροπή των περιοχών σε εμπορευματοποιημένες ζώνες και τουριστικά θέρετρα, βίαιη απομάκρυνση αγωνιζόμενων κομματιών και πολιτικών/κοινωνικών εγχειρημάτων από περιοχές-φιλέτα για τα επιχειρηματικά κεφάλαια.

Απέναντι στην επέλαση της καπιταλιστικής μηχανής που επιχειρεί να περιφράξει, να ιδιωτικοποιήσει, να εμπορευματοποιήσει τους λιγοστούς εναπομείναντες ελεύθερους χώρους στο αστικό πεδίο και να διευρύνει το καθεστώς επιτήρησης και κοινωνικού ελέγχου

Nα εδαφικοποιήσουμε και να απλώσουμε τις αντιστάσεις μας

Να ρηγματώσουμε τις κυρίαρχες αφηγήσεις και πρακτικές

Nα σαμποτάρουμε την παντοδυναμία κράτους, τοπικών αρχόντων και κεφαλαίου

Στηρίζουμε την πορεία που καλείται για την υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη και της γειτονιάς των Εξαρχείων στις 09/09 στις 20:00 στα σκαλάκια του αστέρα, Μπενάκη και Καλλιδρομίου.

Κατάληψη Αγρός